heykeltraş – metin yurdanur

6 02 2007

Sitede yer alan birçok heykeli tasarlayan sayın Metin Yurdanur hakkında vikipedi’de bulduğum bilgileri de sizlere sunmak isterim.

Metin Yurdanur, (d. 1950, Sivrihisar). Türk heykeltraş.

Liseye kadar yaşadığı Sivrihisar’daki Frigya kalıntılarından fazlasıyla etkilenen sanatçı, Gazi Eğitim Enstitüsü’nde sanat eğitimi aldı ve heykele başladı. 1972’de mezun olan Yurdanur, öğretmen olarak Isparta’ya atandı. Ertesi sene cumhuriyetin 50. yılı kutlamaları şerefine Isparta’ya bir beton döküm Atatürk anıtı yapan sanatçı, 1978’de Gazi Eğitim Enstitüsü’ne bu sefer öğretmen olarak geri döndü.

1979’da Ankara Belediyesi’nin talebi üzerine kamusal alanlara heykel çalışamaları yapmaya başlayan Yurdanur; Abdi İpekçi Parkı, Gar Meydanı, Batı Kent ve Kavaklıdere gibi birçok yer için heykeller tasarladı. 1981 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’ndeki görevinden ayrıldı ve 1985 yılında kendi atölyesini devreye soktu. Atölyesinde yaptığı ilk eser Sivrihisar’ın girişine dikilen Nasreddin Hoca heykeli oldu. Sanatçının 20’si Ankara’da olmak üzere Türkiye’de 100, Macaristan’da 3, Almanya’da 2, Libya, Türkmenistan ve Japonya’da ise birer heykeli vardır.

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.


İşlemler

Information

Bir cevap

3 01 2008
leyla meltem

çok güzel yayınlanmıs çok güzel açıklama yapılmıs
işallah ta virus yoktur çok süper hep böyle yapın

Yorum bırakın