Prof. Dr. Tankut Öktem özgeçmişi

4 01 2008

Prof. Dr. Tankut Öktem, 1940 yılında Konya’da doğdu. 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümüne 1966 yılında asistan seçilen Prof. Öktem, 1970 yılında aynı okulun öğretim üyeliğine geçti.

1974-1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yapan Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar’ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu.

1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999’a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliğini yaptı. Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında “Devlet Sanatçısı” seçildi.

1973 yılına kadar modern heykeller yapan, 1970’li yıllarda figüratif çalışmalara başlayan ünlü heykeltıraş Öktem, daha sonra çok figürlü anıtlar yapmaya yöneldi.

Anıtlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Milli Mücadele yıllarını konu edinen Prof. Öktem’in eserleri arasında, dünyanın en yüksek üçüncü anıtı olan Kuvayi Milliye ve Atatürk Anıtı, Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Çanakkale Şehitliği’nde yer alan Yaralı Asker Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Kastamonu Türk Kadınları Anıtı, Balkan Savaşı Anıtı, Magosa Büyük Özgürlük Anıtı, Atatürk-İnönü-Fevzi Çakmak Anıtı, Nazım Hikmet Heykeli, Uğur Mumcu Anıtı, Deniz Kızı Heykeli, Piyade Atatürk Anıtı ve Seul’de bulunan Sevgi Anıtı da bulunuyor.

Prof Dr. Tankut Öktem son olarak kendisi gibi bir trafik kazasında hayatını kaybeden rockstar Barış Akarsu’nun heykelini yapıyordu.


İşlemler

Information

Bir cevap

27 01 2008
Muhlis UNVER

1980-1985 yillarinda Buyuk usta,Tankut Oktem hocanin ogrencisi olma serefine ermis eski bir tatbiki ogrencisi olarak kendisine rahmetler duiliyorum.
Ulkemizde trafik canavarlarinin sorumsuzca sebep olduklari nice,nice aci kayiplardan yalnizca bir ornek Hocamizin zamansiz kaybi…
Ulusumuzun basina bela olmus PKK terorunden bir kac kat daha fazla insan ve mal kaybina sebep olan trafik terorune karsi sorumlularin(!) etkin bir çozum arama yoluna gitmemlerini hayretle ve ibretle karsiliyorum ve kiniyorum.
Trafik kazalarinin bu kadar can ve mal kaybina neden olmasina ragmen neden birsey yapilmiyor diye soruyorum. Acaba bu kazalarda birileri çikarmi sagliyorda onlem alinmiyor?????
Rahmetli Hocamin kaybini tv den ogrendim benimde uzuntum tum diger sevenleri kadar derindir
Yakinlarina ve sevenlerine sabir kendisine rahmetler dilerim
m.u.

Yorum bırakın